Keresés ebben a blogban

2011. július 26., kedd

Máshol tényleg az utolsó (volt) (TESZT-BEJEGYZÉS!)

Alig több mint egy éve némi port kavart a neten az "utolsó villamosra" utaló bejegyzés: egy videóportálra felkerült a Thököly utcai lezárást, azaz tulajdonképpen a Zöld Nyíl érdemi kezdetét elhozó este és éjszaka videóklipje, amint a miskolci közlekedésbarátok azt a szerelvényt várják, ami után már csak majd a felújított pályán jön újra valami. Egy arra kocsizó jóember ki is ordított - vélt iróniával - a letekert ablakon: Azt fényképzitek, hogy jön a villamos?! Hát ilyen jön még vagy ezer! - és aligha értette, miért derültséget váltanak ki szavai, sőt, épp őrajta derülnek a tájékozottabbak.

Ez idéződött fel most, amikor a PTinfo-blog jóvoltából (az Index hírportál főoldalára kikerülvén) megnézhetjük, milyen volt, amikor egy másik nagyvárosban, egy másik megyeszékhelyen annó tényleg elment az utolsó járat... ami után valóban soha többé nem közlekedett senki és semmi a sínen. (Amit, felteszem, el is bontottak utóbb.)

A szombathelyi városi kötöttpályás közlekedésről van szó, ami 1974. augusztus 20-án - nincs is ilyesmire szebb, mint egy ünnepnap... - szűnt meg. A webnapló citálja a korabeli filmfelvételt, amely most itt is megtekinthető:


Bővebb információk az alábbi linken, zárásként pedig betesszük a fentiekben hivatkozott miskolci videócskát, amelynek az elején látható a mókás közjáték.


 

(Ezekben a nyitójelenetekben egyébként zömmel az Index-fórum Miskolci tömegközlekedés topikjának törzsközönségével találkozhatunk.)

Ps.: Még egy könnyed asszociáció - emlékeim szerint az éppen a hetvenes évek Rádiókabaréjában népszerű Nyomják Krahácsot! sorozat egyik epizódjában viccelődtek pont a szombathelyi esettel. Az Agárdy Gábor és Csákányi László (kitűnő, már elhunyt színészek) főszereplésével hosszan futó szériában két "Krahács megyei" atyafi tárgyalta ki rendre az aktuális politikai állapotokat, folyton arra lyukadva ki, hogy az ő kis (képzeletbeli) megyéjüket, szülőhazájukat, szülőföldjüket hogy elnyomja az állam, a kormány, az ország, a főváros, stb. Egy alkalommal azon tanakodtak, hogy lehetne a régiót és székhelyét, Lóvárt (kiejtés szerint: Lúvár) idegenforgalmilag megfuttatni. Egyiküknek támad az ötlete: olvasta, hogy Szombathelyen felszámolták a villamost - nosza, vegyenek meg két kiszuperált szerelvényt, 'oszt szalasszák egymásnak falujuk főterén! Másnap megírják majd az országos lapok, hogy Lúváron egymásnak ütközött két villamos - mindenki azt fogja gondolni, hogy micsoda komoly világváros lehet az!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése