Keresés ebben a blogban

2011. november 18., péntek

De mióta csuklik itt?

Elhatároztam, hogy ne csak szigorúan véve a zöld nyilas fejleményekkel, közvetlenül a miskolci tömegközlekedést érintő eseményekkel foglalkozzon a blog, hanem tágabban ölelje át a témakör egészét. Vagy legalábbis: kerülhessen bele bármi, ami a tömegközlekedés iránt érdeklődő ember figyelmét megragadja, fantáziáját megmozgatja.
Ennek jegyében elkezdek feltölteni olyan érdekes képeket, egyéb netes objektumokat, amiket a mindennapos médiaböngészés során találok, és elmentésre érdemesnek találok.

Pár hete például a Népszabadság napilap hétvégi televíziós magazinjában akadtam rá egy érdekes színes oldalra, amely az újság kultúrtörténeti képregénysorozatában jelent meg, s arról szót, a fővárosban mikor álltak forgalomba először a csuklós buszok. Nem tudom, miért Budapestre koncentrált a szerző, miért nem a kézenfekvő helyszínre, azaz Miskolcra, de hát a szerkesztők és rajzolók útjai kifürkészhetetlenek...



Íme, azért beszkenneltem az ominózus rajzocskát, a maga nemében tetszetős és sajátos módon informatív. (Bizonyára főleg gyerekeknek szánják, hadd ragadjon rájuk valami tudnivaló a múltból.)
Ellenben akinek felcsigázza a témafelvetés az érdeklődését, és annak nézne utána szívesen, mi a helyzet csuklós-ügyben a borsodi megyeszékhely közlekedéstörténetében - annak véletlenül sem egy terjengős történeti tanulmányt ajánlunk, hanem a tavaly készült dokumentum-játékfilmet, amiben ez a téma is frekventáltan szerepel több más érdekesség mellett. Felteszem, akad is olvasó, aki már látta, hiszen futott a városi tévében, egyszer moziban is (a Cinefest filmfesztiválon), és kiadták DVD-n is.

Először az egykori vetítés előzetese, kedvcsinálónak:


Ezen a linken - képre kattintva - tekinthető meg a város televízió (MiTV) honlapján a felvétel:


Ezen felül szintén a teljes filmet megtalálhatjuk a Youtube-on, négy részletben, gemby jóvoltából:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése