Keresés ebben a blogban

2012. január 16., hétfő

Nyár utca, nem megy tovább!

Régebb óta gondolkodtam, hogy elkezdek egy sorozatot, amely a tömegközlekedéssel foglalkozó filmeket mutatja be, vagy ha úgy tetszik, a film műfajának megjelenését a tömegközlekedés területén.
Nem hallottam még róla, hogy valaki is tekintette volna ezt az összefüggést, de ha elkerülte is a figyelmemet valakinek a gyűjtőmunkája, abban azért biztos lehetek, hogy a téma korántsem lerágott csont.

Maga a miskolci tömegközlekedés is képviselteti magát az ügyben, igen jellegzetes darabokkal tehát nem is eggyel. Az egyik szóba jöhető cím ráadásul abban is kitűnik, hogy talán a magyar irodalom, s egyúttal a filmirodalom legerőteljesebb olyan alkotása, amelynek, ha lehet így mondani, "főszereplője" egy tömegközlekedési jármű, s ugyan e nemben kiemelkedik mint amely a borsodi megyeszékhellyel foglalkozik, ott játszódik. A címet egyelőre nem mondom ki - talán sokan anélkül is rájöttek -, majd egy következő alkalommal foglalkozunk a konkrét alkotással-alkotásokkal.


Nyitányként azonban jöjjön az a mű, amely épp a mai  napon megadta a végső lökést, hogy a tervezett szériát a blogban valóban elindítsam.
Egészen friss a Nyár utca, nem megy tovább című mozialkotás (vagy lehet, hogy inkább tévéfilmnek számít). 2011-ben készült, s amiről leginkább fel lehet tán figyelni rá, az a forgatókönyvíró személye: Egressy Zoltán, a jónevű drámaíró a szerző. (Rendezője Vecsernyés János.) Ha máshonnan nem, a nagyközönség a Portugál című színdarabról/filmről ismerheti. Amely utóbbit egyébként épp a Miskolci Nemzeti Színházban játsszák nagy sikerrel évek óta, de korábban a fővárosban, a Katonában is nagy nézettségű előadás volt.


De vissza a Nyár utcához. Nyilvánvaló a címben rejlő asszociáció, aki élt a nyolcvanas években, emlékezhet a valamilyen pesti áruházat (?) hirdető tévéreklámra: Baross tér, nem megy tovább! (Mondta be az egykori kisfilmben az autóbusz meg a villamos szignálja.)

Mindez utal az új darab sztorijára, sőt, helyszínére is. Egy BKV-s trolibuszon játszódik. Ebből kikövetkeztethetően afféle kamaradarab - szereplői a járművezető, és az utasok, akiknek személye kismértékben változik a történet előrehaladtával, de a mag adott, a sofőr mellett ellenőr, továbbá utasok, fiatal lánytól idős úrig (utóbbi Haumann Péter!). És az egymás közötti interakcióik rajzolják ki a cselekményt. Ami zömmel kettős vagy többes párbeszédekből rajzolódik ki. Na, azért ne hallgassuk el, hogy a dráma egyik csúcspontján a troli plafonjába pisztollyal való belelövés is történik! De a hangsúly az emberi kapcsolatok ridegségén és melegségén van végig, ahogy az egy kortárs darabhoz illik.


Mint mondtam, a minap töltöttem le a filmet, ahogy ráakadtam, és ma meg is néztem. Azután visszatöltöttem a netre, hogy itt egy (két) kattintással elérhetővé tegyem bármely érdeklődő számára.
Itt tölthető le, avi formátumban, amit a legtöbb számítógépes lejátszóprogram (ilyen-olyan player) gond nélkül fog megjeleníteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése